Blog voor leden van de beroepsvereniging van fotografen

november 6, 2011

Iedereen vakman

Filed under: Uncategorized — Tags: , — Francis Tilborghs @ 8:50 pm

De voorbije week bracht ik aan bezoekje aan de Antwerpse boekenbeurs.  Dat er heel wat kookboeken op de markt gebracht worden, kan geen mens ontgaan. Elke uitgeverij heeft wel drie, vier, vijf boeken over eten in de aanbieding staan.   Dit alles is een gevolg uiteraard van de talrijke kookprogramma’s op TV die je moeten doen geloven dat je in de voetsporen van de topchefs kan treden. Eigenlijk gaat het hier om hetzelfde soort volksverlakkerij die je ook in de fotografische sector ziet. Zoals het onmogelijk is om een meesterkok te worden door kookboeken te lezen en naar televisie te kijken, zo word je ook geen goed fotograaf door wat handboeken over digitale fotografie te kopen. Net zoals je niet kan leren fietsen uit een boek. In onze huidige consumptiemaatschappij willen we steeds meer, steeds sneller en het mag allemaal geen moeite kosten. Men koopt een fotocamera, leest een boek over fotografie, en voila, we zijn fotograaf.  Zolang dit in eigen familiekring gebeurt is er niets aan de hand, maar velen voelen zich al snel geroepen om hier en daar een huwelijksreportage mee te pikken.  Ik vraag mij dan af of er ook hobbykoks zijn die in bijberoep op communie- of huwelijksfeesten gaan koken ? Ik twijfel eraan. Wie wil er zijn feest nu laten verknallen door een slechte maaltijd, bereidt door een amateurkok. Niemand toch ? Waarom geldt die logica dan niet voor het inhuren van een bruidsfotograaf ? Is het omdat men het verschil in kwaliteit niet ziet ? Of is het huwelijkalbum minder belangrijk en wil men liever indruk maken op familie en kennissen met een poepchique feestzaal en uitgebreide schotels ?  Buiten het huwelijkspaar heeft niemand last van een amateuristisch gemaakt fotoboek, maar van slecht eten wordt gans de familie ziek. Het uiterlijke vertoon is belangrijker dan foto’s die de échte emoties van de dag weergeven. Misschien moet ik mij dan toch maar wat kookboeken kopen en topkok worden.

Advertisements

3 reacties »

 1. Er zijn echt wel bruidsfotografen in bijberoep die meesterlijke reportages maken hoor. En die ook begonnen zijn met zich te verdiepen in wat lectuur. Als de passie aanwezig is , dan groeit het vanzelf. Van volksverlakkerij is er dan geen sprake
  Ik denk echter dat je doelt op amateurs die amper ervaring hebben en een zelfstandig statuut aanvragen. Ze kunnen zich dan profileren als ‘beroepsfotograaf’ terwijl ze dat per definitie helemaal niet zijn. Dat is pure volksverlakkerij.
  Het probleem zit dus vooral in het woordje beroepsfotograaf. Ik vind persoonlijk dat je jezelf alleen maar als beroepsfotograaf mag profileren indien je jaarinkomen voor minstens 50% uit fotografie gerelateerde inkomsten bestaat. Dit zou in feite wettelijk moeten bepaald worden waardoor heel wat misverstanden uit de wereld geholpen worden.
  Fotografen in bijberoep die echt talent hebben zullen wel aan de bak komen via mond aan mond reclame of een stevige portfolio. Ze hebben het etiket ‘beroepsfotograaf’ niet nodig. Maar onervaren amateurs vallen daardoor uit de boot.
  En ja, ook onze vereniging zou iets moeten doen aan het te kwistig omspringen met de term ‘beroepsfotograaf’…

  En nog iets… ook beroepskosten die je mag aftrekken zou in dezelfde verhouding moeten staan als met je beroepsinkomsten uit fotografie ten opzichte van je totaal jaarinkomen. Het is toch te gek dat een amateur met twee opdrachten per jaar al zijn materiaal kan aangeven en daardoor minder belast wordt op zijn hoofdinkomen. Niet te verwonderen dat de tarieven zakken. Ook hier is werk aan de winkel voor de NVB
  En die laatste paragraaf mag je na enkele dagen verwijderen want elke amateur die dit leest weet wat hem of haar te doen staat…( laat de fiscus je apparatuur betalen).

  Reactie door Koen — november 7, 2011 @ 2:56 pm

 2. Koen, je zit me je reactie er volledig op. Klopt 100%.

  Jürgen

  Reactie door Jurgen — november 9, 2011 @ 3:04 pm

 3. Ik zou een beroepsfotograaf definieren als iemand wiens hoofdbaan fotografie is, dus inderdaad meer dan 50% van je inkomen (of tijd, dat is niet altijd hetzelfde) ;-(
  Het is inderdaad moeilijk concurreren met amateurs die alle kosten kunnen aftrekken voor een paar shoots per jaar, mooie subsidiering van een hobbt door de overheid!
  Als klanten mij vragen waarom ik zo duur ben lepel ik ze altijd het lijstje van mijn kosten op, zoals hier: http://fotograafkiezen.nl/kosten-fotograaf-fotografie/
  Vooral de vergelijking met de accountant zet aan tot denken, daar vraagt nooit iemand korting, waarom bij een fotograaf wel?

  Reactie door Johanna — mei 7, 2016 @ 1:08 am


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: