Blog voor leden van de beroepsvereniging van fotografen

oktober 8, 2011

workshop fotografie bij Andy Hens in Dortmund

Maandagavond 3 oktober reisden een aantal Belgische beroepsfotografen af naar Dortmund om er een driedaagse workshop te volgen bij Meister Fotograaf Andy Hens. Na een deugddoende nachtrust begaven de studenten zich naar het Bildungszentrum van de Handwerkskammer Dortmund waar Andy hen opwachtte met koffie en croissants. Tijdens het ontbijt in het klaslokaal stelde hij zichzelf voor aan de mensen die hem nog niet kenden. Dat hij  de Belgische nationaliteit  heeft en door een ‘accident de parcours’ in Duitsland is beland, werd met veel nadruk beklemtoond. En ook dat hij later op pensioenleeftijd zeker zal terugkeren naar zijn geliefde stad Antwerpen om er dan dagelijks een bolleke in café Den Engel te drinken.Tijdens de rondleiding die daarna volgde, werden grote ogen getrokken en werden vele wow’s gehoord. Niemand had in zijn studententijd de luxe gekend met zo’n aanbod van professioneel materiaal te werken. De Duitse aspirant-fotografen van vandaag weten niet hoe verwend ze zijn.  Daarna gaf Andy op zijn kenmerkende rock’n roll-manier les in het fotograferen van producten met reflecties zoals glazen, munstukken en (miniatuur)auto’s.

Op dag 2 stond Dynamo Andy al om 6u in het klaslokaal. Iets te vroeg voor de studenten die de avond ervoor nog het lokale gerstennat hadden gedegusteerd in een plaatselijk café. Maar om 8u30 was iedereen weer paraat. Er stond een cursus Photoshop op het programma waarbij meester Hens o.a. toonde  hoe hij zijn modellen retoucheerde. In de namiddag werd er weer geëxperimenteerd in de grote speeltuin die de fotostudio van de Handwerkskammer  is. Er werd gewerkt met stroboscopische lampen (Pictolites), ringflitsers, beautydishes en softboxen van zeer klein tot zeer groot.

De interactie binnen de groep was zeer groot en iedereen leerde van iedereen. ’s avonds vertrok de ganse groep naar restaurant Biedemeier voor een gemeenschappelijk diner. Na het eten verscheen er een verjaardagstaart op tafel omdat Karla Polus op 5/10 een streepje mocht bijschrijven. De pret was nog niet ten einde, want na de taart werden we getrakteerd op een glaasje schnaps. Gulle gever van dienst was Filip Santens die net ervoor een sms’je had ontvangen dat zijn schoondochter 3 maanden zwanger was. Opa Filip in wording dus.

Dat de groep op de ochtend van dag 3 iets stiller was dan de dagen ervoor was geen wonder. Zelfs onvermoeibare Andy Hens zag er wat bleker uit dan anders. Maar er moest gewerkt worden. Andy had namelijk het sympathieke model Jeanine geboekt om te experimenteren met lichtopstellingen. Zelden een model ontmoet dat zoveel geduld had als Jeanine. Er werden oude Polaroid-camera’s uit de kasten getoverd om te experimenteren met de mogelijkheden van de goeie oude instantcamera.

Moe maar voldaan zoals dat heet, reisde de groep donderdagavond terug af naar Belgïe. Geladen met volle geheugenkaarten en bladzijdenlange cursusnotities. Onze honger naar kennis is weer voor even verzadigd. We hebben weer bagage genoeg om te oefenen. Om alsmaar beter te worden. Want dat is de enige manier om in het fotografenvak overeind te blijven.

Bedankt Andy voor de enthousiaste manier waarop je je kennis met ons wou delen. We hebben er van genoten.

Meer foto’s vind je op http://www.facebook.com/media/set/?set=a.2405087457798.2130089.1569489874&type=1

 

 

 

Advertisements

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: