Blog voor leden van de beroepsvereniging van fotografen

maart 14, 2011

Professional Imaging in Nieuwegein

Filed under: evenement, Fotografen — Tags: , , — Francis Tilborghs @ 1:18 pm

COPYRIGHT FRANCIS TILBORGHS

 

Nog tot morgen kan u terecht in Nieuwegein om er de allernieuwste producten op de markt te aanschouwen en naar tal van topsprekers te luisteren. Zondag reisde ik af richting Nederland om er Jeff Ascough aan het woord te horen. Hij was uitgenodigd door Canon om zijn bruidsfoto’s te commentariëren. Veel nieuws was er echter niet te rapen. Een goede huwelijksfoto wordt gemaakt door drie factoren :

1. het licht

2. de compositie

3. het verhaal van de foto

Tja, dat is een open deur intrappen natuurlijk. Met betrekking tot het licht zei Ascough dat de kwaliteit belangrijker is dan de kwantiteit. Sommige fotografen hebben nooit licht genoeg en gooien er dan maar een flitser tegenaan. Met de hoge isowaarden die de nieuwste camera’s aankunnen is er echter altijd licht genoeg volgens de Engelsman.  Hij gebruikt dan ook nooit flitslicht.

 

COPYRIGHT FRANCIS TILBORGHS

 

Ascough zoekt de plaatsen op met de mooiste lichtinval en daar gaat hij staan wachten. Wachten tot het beeld voor zijn lens verschijnt dat hij in gedachten heeft. Mij lijkt dat een riskante manier van werken want je kan lang wachten, terwijl er rondom heen allerlei dingen gebeuren die je gewoon mist… omdat je wacht. Daarom hoef je nog geen honderden beelden te schieten (‘spray and pray’) in de hoop dat er iets goeds tussen zit.

Wat bij de beelden van Ascough vooral opvalt is de sterke compositie van zijn foto’s. Die zijn soms zo evenwichtig dat een toeschouwer hem de vraag stelde of hij de personen in beeld soms regisseerde. Dat blijkt niet het geval te zijn. Als dat waar is, dan heeft de Britse bruidsfotograaf een soort van zesde zintuig om het ‘moment décisif’ te voorspellen. Dat maakt van hem een soort Cartier-Bresson van de hedendaagse huwelijksfotografie. Voor mij is het dit zesde zintuig dat van Ascough een betere fotograaf maakt dan die honderden andere bruidsfotografen.

 

copyright francis tilborghs

 

Wie mij ook kon bekoren was Frank Doorhof. Deze Nederlander geeft workshops in binnen- en buitenland over portret- en glamourfotografie. Frank speelt gewoon met zijn lichtmeter zonder nadenken. Hij weet dat 4 stops verschil zijn grijze achtergrond zwart maken en dat 2 stops overbelichten voor een witte achtergrond zorgen. Met dezelfde lichtopstelling, maar door gewoon het model iets te draaien en voor een ander diafragma te kiezen, creërt hij een totaal ander beeld. Deze workshops zijn een must voor elke starter vind ik. Doorhof richt zijn lichtmeter steeds naar de lichtbron en niet naar de camera. Stof voor discussie dus. Volgens de Nederlander is zijn methode de enige juiste en hij geeft daarvoor volgende argumentatie : Als je het licht meet naar de camera toe en je verplaatst de lichtbron van voor het model naar naast het model, dan krijg je een andere lichtmeting. Alleen als je naar de lichtbron toe licht meet, krijg je bij gelijke afstand ook gelijke waarden.

Ik ging alvast met twee van zijn DVD’s naar huis.

Foto’s volgen….

Advertisements

1 reactie »

  1. Frank heeft uiteraard gelijk wat zijn lichtmeter betreft. Is de logica zelf, allen wordt het in 99% van de gevallen op de scholen verkeerd aangeleerd omdat meer dan 99% van de fotografen het gewoon niet weet …. Bovendien slaan ze dan nog eens invallend en gereflecteerd licht door elkaar, en je kan argumenteren dat ze beter hun lichtmeter maar links laten liggen en op het schermpje afgaan ….

    Reactie door Jurgen — maart 14, 2011 @ 2:05 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: