Blog voor leden van de beroepsvereniging van fotografen

februari 12, 2011

Verslag FEP-Congres in Lyon : dag 2

Filed under: Collega-fotografen, evenement, FEP - QEP, Fotografen — Tags: , , , , — Francis Tilborghs @ 12:41 pm

Eddie Tappi gefotografeerd door Ioannis Tsouloulis

Fotografie Eddie Tapp

 

Eddie Tapp kwam uit de States overgevlogen om ons een en ander bij te leren op gebied van beeldbewerking. Persoonlijk had ik meer verwacht van zijn bijdrage. De foto’s die hij toonde waren mij ‘te Amerikaans’ met modellen als Barbiepoppen en te veel kleur. De trucs die hij toonde waren weliswaar goed bedoeld, maar Photoshop leer je nu eenmaal niet op een congres. Wat mij wel bij is gebleven is het gebruik en de voordelen van Smart Objects.

Umberto Stefanelli gefotografeerd door Ioannis Tsouloulis

Fotografie Umberto Stefanelli

Umberto Stefanelli uit Italië kwam als tweede zijn ding doen. De man heeft jarenlang in New York en in Japan gewoond en dat merk je aan zijn stijl. Gans zijn carrière heeft hij op Polaroid gewerkt tot het moment dat de fabrikant failliet ging. Nu is de IPhone voor hem de nieuwe Polaroid : een nieuw medium dat hem toelaat te experimenteren. Hij noemt zichzelf  een fine art fotograaf en laat zich in Amerika, Europa en Azië vertegenwoordigen door verschillende agentschappen. Je houdt van zijn kunstige stijl of je houdt er niet van. Een tussenweg is er niet. Zijn kinderportretten omkadert met persknipsels over de dood van de vorige paus, vond ik persoonlijk wat ver gezocht. Voor zijn bewogen zwartwit beelden van Japanse landschappen zal waarschijnlijk wel een select publiek zijn. Zijn raad aan de aanwezigen :

– MAAK goed werk, PROMOOT het dan, om het tenslotte te VERKOPEN. In die volgorde. Wie een project start met als doelstelling te verkopen, zal niet slagen. Je moet werk maken dat uit jezelf komt en dat je graag maakt.

– Organiseer eerst een tentoonstelling voordat je naar een agent of een gallerij stapt. Dat maakt het makkelijker.

– Gebruik blog (dagelijks), Facebook en Twitter om je werk te promoten.

Bert Stefani gefotografeerd door Ioannis Tsouloulis

Bert Stefani gefotografeerd door Ioannis Tsouloulis

Tot slot van dag 2 kwam Bert Stefani aan het woord. Zijn boodschap klonk verrassend gelijkaardig met die van Pierre Delaunay. Ten eerste : deel je kennis met collega’s. Hoe meer we samen weten, hoe beter voor onze sector. Deze stelling leverde hem applaus op van het publiek. Zijn tweede stelling is ‘Photography  is fun’. Amuzeer je met experimenteren en nieuwe dingen uit te proberen. Wees als een kind nieuwsgierig. Vandaar ook waarschijnlijk dat Bert zoveel met zijn kinderen aktief is. Hij trakteerde de zaal op beelden uit een soort van familie-album waarin zijn kinderen de hoofdrol speelden. Het zou een marketingtruc kunnen zijn, de fotograaf als familieman met dezelfde dagelijkse bekommernissen als zijn doelgroep, maar bij Bert is het oprecht en authentiek.

Morgen meer informatie over de sprekers op dag 3.

Advertisements

1 reactie »

  1. Bedankt voor het heldere en bondige verslag

    Reactie door carllapeirre — februari 19, 2011 @ 3:00 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: