Blog voor leden van de beroepsvereniging van fotografen

december 22, 2010

Kodak dagvaart online fotosite

Filed under: Marketing — Tags: — Francis Tilborghs @ 8:26 am

Een patentgeschil tussen de fotobedrijven Kodak en Shutterfly zou belangrijke gevolgen kunnen hebben voor een groot aantal online fotosites, zoals Flickr van Yahoo of Picassa van Google. Dat zeggen experts naar aanleiding van het proces dat Kodak is begonnen tegen de fotosite Shutterfly. De website zou volgens de klacht inbreuken hebben gepleegd tegen een aantal patenten van Kodak. Shutterfly ontkent de aantijgingen en heeft meteen een tegenklacht ingediend. Kodak zegt meer dan vierhonderd online fotopatenten te hebben.

“Er zijn de voorbije twee jaar een aantal klachten gelanceerd wegens inbreuken tegen online fotopatenten,” aldus BBC News. “Het is volgens Deborah Bould, specialist intellectuele eigendommen bij het juristenbureau Pinsent Masons, echter de eerste keer dat een groot, gevestigd technologie-bedrijf zoals Kodak zijn rechten op online beelden opeist. Bould voegt er aan toe dat het proces door de hele online fotosector met argusogen zal worden gevolgd.” Bould merkt op dat de patenten van Kodak bijzonder breed zijn, onder meer over de centrale opslag en online bestelling van foto’s.

Bould acht het niet onmogelijk dat Kodak ook andere bedrijven zal willen vervolgen die mogelijk inbreuken zouden gepleegd hebben tegen zijn patenten. Kodak merkte in een reactie op vastbesloten te zijn de intellectuele eigendommen van het bedrijf te beschermen tegen een ongeautoriseerd gebruik. Theo Savvides, hoofd intellectuele eigendommen bij het bureau Osborne Clarke, zegt te vermoeden dat vele kleine bedrijven omwille van de dure rechtszaken zullen beslissen om een licentie op de technologie van Kodak te nemen in plaats van de patenten aan te vechten.

Bedrijven zoals Google en Yahoo hebben volgens Savvides echter financiële middelen genoeg om de strijd met Kodak aan te gaan. “Wellicht zou daarbij de geldigheid van de patenten van Kodak worden aangevochten,” meent Deborah Bould. “Belangrijk daarbij zou blijken te zijn of Kodak inderdaad kan aantonen dat de betrokken technologie bij het indienen van het patent daadwerkelijk innovatief was.” Eerder dit jaar kondigde Kodak ook aan Apple en Research In Motion te zullen dagvaarden wegens het gebruik van beschermde technologieën in hun mobiele telefoons. (MH)

Bron: www.express.be

Advertisements

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: