Blog voor leden van de beroepsvereniging van fotografen

november 30, 2010

Petekinderen nemen Ingrid en Carl Lapeirre mee naar Chimay.

Het voorbije weekend werden Carl Lapeirre en zijn echtgenote Ingrid door hun petekinderen getrakteerd op een weekendje Chimay. Alle petekinderen schreven zich in, al of niet met partner, zodat zaterdag een groep van 26 personen naar het zuiden des lands reed. Velen waren om 13u al op de afspraak in het Fotomuseum van Charleroi. Anderen vervoegden de groep pas ’s avonds, net op tijd voor het aperitief en het avondmaal. Het organiserend comité had een royale gîte geboekt in Rance, temidden van de mooie winterse natuur.

Fotografie Steven Massart

Na het diner zakte iedereen comfortabel weg in de ruime zetels bij het haardvuur en werden er foto’s bekeken. Elk petekind moest namelijk een beeld tonen van een fotograaf die hem of haar inspireerde. De partners moesten hetzelfde doen bij een foto die gemaakt werd door hun levensgezel. Alles werd geprojecteerd op een beamer zodat de sfeer van weleer bij een avondje dia’s kijken met de familie weer helemaal terug was. En ondertussen werd er natuurlijk trappistenbier van Chimay gesavoureerd.

Fotografie Heidi Pype

Zondagochtend om 7u stonden de moedigsten  met de camera in aanslag klaar voor een winterse wandeling. Hieronder ziet u enkele voorbeelden uit de rijke oogst aan beelden waarmee deze kranige mannen en vrouwen terugkwamen.

Copyright Fotostudio Kwinten

Fotografie Studio Kwinten

Copyright Yves Nevens

Fotografie Yves Nevens

Fotografie Heidi Pype

Later op de week volgen ongetwijfeld nog opnames van deze wandeling. Later op de dag was een workshop gepland met kinderfotograaf Tom Museeuw. Tom was om 6u45 met de trein in Brugge vertrokken en arriveerde pas om 13u30 in Rance. Tja, met de trein is altijd een beetje reizen natuurlijk. Maar de slogan van de NMBS ‘Met de trein zou u er al zijn’, is toch dringend aan vervanging toe men dunkt. In afwachting van Tom begon de groep dan maar zelf te experimenteren met allerlei schermen en paraplu’s.

Fotografie Heidi Pype

Fotografie Heidi Pype

Met enige vertraging dus kon Tom aan zijn uitleg beginnen. Deze man is er in zeer korte tijd in geslaagd zijn plaats in het professionele wereldje te veroveren. Het argument dat beroepsfotografen maar best communiefoto’s nemen in de studio, omdat we op locatie ons niet genoeg kunnen onderscheiden van de amateurs, wordt door de herkenbare stijl van Tom naar de prullenmand verwezen. Wat de man uit Den Haan met een reflectiescherm, een wit laken en een tele met groot diafragma, uit zijn mouw schudt, staat op het verlanglijstje van elk kindermodellenbureau in Vlaanderen.

Fotografie Francis Tilborghs

Fotografie Francis Tilborghs

Ondertussen zaten de partners van de fotografen in conclaaf om er  hun gedacht te zeggen over het leven met een fotograferende wederhelft. Dit alles onder de deskundige begeleiding van psychologe Iris Massart. Er werd ook gebrainstormd over time management. Dat het samenleven met een fotograaf niet altijd rozengeur en maneschijn blijkt te zijn, kwamen we ’s avonds te weten bij het haardvuur. Onder het moto ‘gooi het in de groep’ werd er heel wat gedebatteerd. Onze partners maakte ons duidelijk dat het invullen van een bestelbon onze levenskwaliteit fel kan verbeteren. En al helemaal als die bestelbon volledig is ingevuld. Ook blijkt het handig te zijn te vertellen waar de gemaakte prints liggen zodat dit geen zoekrally wordt voor de wederhelft. En wij die dachten dat dit het samenzijn net zo spannend en avontuurlijk maakte. Maar alle gekheid op een stokje, zonder onze meewerkende partners zouden de zaken niet draaien. Dat beseffen we maar al te goed. En het is altijd de fotograaf die de complimentjes krijgt over de mooie foto’s terwijl vergeten wordt dat die mooi gekleefde of gephotoshopte albums dikwijls zijn gemaakt door de partners. Dus bij deze een boodschap aan alle wederhelften : jullie zijn schatten en jullie verdienen een bloemetje !

Na het avondmaal werden we verwacht op het kasteel van Chimay waar we werden verwelkomd door prinses Elisabeth in hoogsteigen persoon. Een kranige dame van 85 jaar die nog straalde van levenslust. Ze sprak dan wel geen Nederlands, met Carl Lapeirre als perfecte tolk kwamen we alles te weten over de geschiedenis van het kasteel. En als Carl een paar dingen vergat te vertellen, was er nog altijd Didier De Daniloff om hem daarop te wijzen.

Copyright Piet Van den Eynde

Fotografie Piet Van den Eynde

Maandagochtend was het de beurt aan Ingrid Lapeirre om een echte workshop te geven. Bijna brak er paniek uit toen ze hoorde dat ze twee uur moest praten in plaats van het voorbereide één uur. Eens ze echter op dreef was slaagde ze erin om drie uur uitleg te geven over het maken van huwelijksalbums. Iedereen is het er over eens : Ingrid is een grafisch vormgeefster met talent. De mooie trouwboeken van Huize Lapeirre zijn voor slechts 50% het product van Carl. De andere 50% worden met creativiteit en vakmanschap ingevuld door zijn vrouw. Nu dat ze ook ervaring heeft met het geven van een workshop, kunnen wij haar alleen maar aanraden om dit te commercialiseren. Zelden hebben we iemand met zoveel flair en enthousiasme haar product zien verkopen als Ingrid afgelopen maandag.

Na het eten was het inpakken geblazen. Onze driedaagse was veel te snel voorbij. Er werd dan ook beslist om hier een jaarlijks gebeuren van te maken.

Dank Ingrid en Carl voor de tijd die jullie de afgelopen jaren voor jullie petekinderen hebben vrijgemaakt. Ook dank aan het organiserend comité voor dit fantastische Ardennenverblijf in Chimay. Het was allemaal dik in orde. Bedankt Iris en Steven Massart, Erwin en Els  Huart, Luc en Hilde Nossin, en Yves Nevens.

Advertisements

7 reacties »

 1. Prima weergave van een prima initiatief!

  Reactie door Piet — november 30, 2010 @ 8:18 pm

 2. Francis, bedankt voor het mooie en volledige verslag van dit nooit te vergeten weekend ! Het mag duidelijk zijn aan jou verslag hier en de hoge FB activiteit dat dit voor velen een zeer welkom initiatief was ! Bedankt aan allen !!!
  Carl

  Reactie door carl — november 30, 2010 @ 10:45 pm

 3. Francis, prachtige vertolking van onze driedaagse!

  Reactie door Yves — november 30, 2010 @ 11:12 pm

 4. Merci voor het mooie blogverslag !!

  Reactie door Steven Massart — december 1, 2010 @ 7:43 am

 5. Fijn, om bij het lezen van je verslag, opnieuw ondergedompeld te worden in het gezellige weekend…
  Thanks, Francis!

  Reactie door els huart — december 1, 2010 @ 8:13 am

 6. Mooie weergave van onze driedaagse!

  Reactie door Karla Polus — december 1, 2010 @ 11:16 am

 7. Ik zou zelf niet beter kunnen verwoorden …

  Reactie door Heidi Pype — december 2, 2010 @ 10:31 am


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: