Blog voor leden van de beroepsvereniging van fotografen

oktober 7, 2010

‘Anciens’ op bezoek bij voorzitter Bruno en Kris.

Filed under: Collega-fotografen, Peterschapsproject — Tags: , , — Francis Tilborghs @ 1:21 pm

Originele tekst : Rik De Brauwer. Oorspronkelijke tekst werd iets ingekort.


Samen met de anderen, alweer zo goed als voltallig, ben ik zeer benieuwd naar het verhaal van Bruno Vetters en zijn vrouw Kris. Ze zijn immers niet voor niks ons ‘voorzitterskoppel’, want eerlijk is eerlijk, geen Bruno zonder Kris.

Dat iemand het engagement van voorzitter van de beroepsvereniging op zich neemt betekent niet per sé dat hij/zij een uitstekende fotograaf-ondernemer zou zijn, maar je veronderstelt het wel. Met andere woorden, de verwachtingen waren hoog gespannen.

 

Copyright Ward Vleminckx

 

Op het toppunt van hun ondernemerschap hadden Kris en Bruno 5 zaken in het Antwerpse en stelden ze 8 mensen tewerk. Bruno coördineert, fotografeert en Kris werkt hard mee, in hoofdzaak in ‘haar’ inlijstings-zaak. De drang naar expansie, het gedegen wikken en wegen, het berekend risico nemen en het non-stop vaart houden zit Bruno in het bloed en laat hem niet los.

Bij  de meesten van de aanwezigen, voor wie het runnen van één zaak reeds een hele klus, een levenswerk  is, wekt dit mateloos respect op. Faut le faire.

De sector van de fotografie ( amateur én prof ) onderging een complete turn-over en dat bleef ook voor Clicfoto niet zonder gevolgen. Bruno vertelt ronduit over de afbouw van hun onderneming, van het schrappen in hun personeelsbestand en het herleiden van het aantal vestigingen van 5 naar 3. Het doet wat met een mens, wanneer de vaste grond onder je voeten gaat barsten en verschuiven. De één panikeert en rent weg, de ander gaat erbij zitten en huilt en nog een ander schopt en slaat wild om zich heen, gefrustreerd en kwaad omwille van het ‘onrecht’ dat hem/haar is aangedaan.

En dan heb je er ook, zoals Bruno en Kris, die op zo’n moment op zoek gaan naar hun eigen capaciteiten, vaardigheden, kennis en creativiteit om de situatie aan te pakken.

 

Copyright Ward Vleminckx

 

Bruno en Kris namen opnieuw het fototoestel ter hand en plaatsten zichzelf terug in de studio.Na een onderbreking van 14 jaar stonden man en vrouw terug achter de lens en voor de monitor.

Het moet, zo bedenk ik achteraf, een spannend moment geweest zijn voor beide fotografen om nu, na die turbulente herstart-maanden, hun werk aan collega’s te presenteren.

De proef werd echter glansrijk doorstaan. Voorwaar deze beelden straalden gevoel uit en hielden ons geboeid tot op ’t eind. De ervaring uit vroegere jaren was blijkbaar steeds aanwezig gebleven en vroeg slechts om een paar ‘klikken’ om terug boven te komen drijven. Don’t fool the old school.

De opluchting en de fiere blik viel me op bij Kris en Bruno. De avond kon niet meer stuk. Oef.

 

Copyright Ward Vleminckx

 

Na de groepsfoto in de overigens prachtige studioruimte – De Loft – , studioruimte met alles erop en eraan, ruimte ten over, werden we door Kris meegeloodst naar de winkel annex werkruimte.

Bruno gaf nog een demo van hun machinepark, waaronder de spectaculaire ‘Duplo’, zeg maar de Rolls Royce onder de multifunctionele snij-, plooi- en kapmachines. Het beeld dat net ervoor in de studio was gemaakt werd onder ons toezien afgedrukt, gekleefd, en gepresenteerd in een gepersonaliseerd kaftje. Klaar. En goed. Homemade.

 

Copyright Ward Vleminckx

 

We hebben al ‘straffe’ koppels aan ’t werk gezien binnen onze groep maar dit koppel laat toch nog een andere indruk na bij mij. Hun terechte fierheid en trots neigt geen enkel moment naar zelfverheerlijking of arrogantie. Wel integendeel. De houding waarmee beiden in ’t (professionele) leven staan, met open vizier, respectvol tegenover collega’s, immer bereid om te helpen en oprecht advies te verstrekken, verdiend bewondering.

Neem daarbij nog het vrijwillig engagement van jarenlang voorzitterschap van de beroepsvereniging en dan begrijp je waarom Bruno er zo fit uit ziet. Die man heeft een Boomse steenoven in zijn lijf, immer brandend, immer energie leverend.

Bedankt Kris en Bruno ! We hebben nog iets meer de mens achter de collega-fotograaf leren kennen en dat deed weer goed aan ’t hart.  We wensen jullie nog succesvolle en gezonde jaren toe !

Rik De Brauwer

Advertisements

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: