Blog voor leden van de beroepsvereniging van fotografen

oktober 6, 2010

Startersavond in kasteel La Motte

De aula van het kasteel La Motte zat naar jaarlijkse gewoonte weer overvol met kandidaat-starters-fotografen. Een divers publiek, zowel qua leeftijd als qua interesses. Een ding hadden ze echter allen gemeen : hun passie voor fotografie en de droom om er halftijds of voltijds mee bezig te zijn op professioneel vlak. Hongerig naar kennis waren ze dus afgezakt naar St. Ulriks Kapelle om meer te weten over het beroep van fotograaf.

Copyright Nikki Huts

Een nokvolle zaal waarin driftig nota werd genomen (fotografie Nikki Huts)

Bart Pittoors van Zenito beet de spits af met een uiteenzetting over de administratieve verplichtingen van de starter. Daarna doken we meteen de praktijk in met Karla Polus die haar persoonlijke ervaringen deelde met het publiek. Francis Tilborghs stelde de aanwezigen een aantal belangrijke vragen : Waarom fotograaf je ? Wie is je klant ? Wat koopt de klant ? En waarom zou de klant bij jou kopen ? Uit de vele notities die werden genomen, kon men afleiden dat de meesten hun huiswerk nog moesten maken.

Er werd de starters op gewezen dat je moet blijven bijscholen (foto Nikki Huts)

Daarna trakteerde Stephan Verheye ons op een reeks prachtige reclamefoto’s waarmee hij bewees dat de essentie van een goede foto nog altijd het vakkundig gebruik van licht is. Wie gekomen was om het wel en wee van de persfotograaf te leren kennen, werd op zijn wenken bediend door Wim Van Capellen van agentschap Reporters. De dalende vraag van krantenzijde hebben zij weten op te vangen door hun doelgroep uit te breiden naar communicatiebureaus en bedrijven. Last but zeker not least was er Hilde Colliers die het publiek wist te beroeren met beelden van lachende of wenende babies, gelukkige trouwkoppels of ondeugende modellen. Hilde heeft geen winkel en maakt geen reclame. Een goed beeld verkoopt zichzelf, kregen de starters te horen.

De avond werd afgesloten met een natje en een droogje in de bar. En dat de ambiance erin zat bewijst onderstaande foto.

Wie van deze drie deed het licht uit ? (foto Yves Nevens)

Advertisements

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: