Blog voor leden van de beroepsvereniging van fotografen

september 14, 2010

Starters te gast bij Joris Luyten

Copyright Pieter Desmedt-Jans

Fotografie Pieter Desmedt-Jans

Wie gisterenavond de studio van Joris Luyten binnenstapte, wist onmiddellijk dat hij zich ten huize van een food-fotograaf bevond. In de hoek stond een uitgebreide kaastafel voor ons klaar, flessen rode wijn van Cabernet Sauvignon druiven, zelfgebakken Italiaanse broden, een dessertenbuffet, enzomeer… Een mens zou vergeten dat hij voor de fotografie gekomen was.

Joris stak van wal met een korte presentatie van zijn beelden. Stuk voor stuk meesterwerkjes die zich kenmerken door kleur en een tegenlicht dat de transparantie van de voedingswaren perfect weergeeft.  De man studeerde fotografie ‘in de Londenstraat’, wat tegenwoordig de Karel De Grote Hogeschool noemt. Na zijn studies emigreerde hij naar het échte Londen waar hij een stageplaats vond als kunsthistorisch fotograaf. Sindsdien verschenen zijn foto’s in meer dan 400 kunstboeken in opdracht van ondermeer het Rubenshuis, de stad Antwerpen, de Katoennatie, enz.

Als bij toeval kwam de museumfotograaf in contact met de culinaire fotografie, een term die 25 jaar geleden niet eens bestond. Het toprestaurant Bellefleur in Kapellen vroeg hem wat beelden te schieten van gerechten. Joris heeft alles zelf moeten uitvinden.  De enige andere foodfotograaf in dat tijdperk was de inmiddels overbekende Tony Leduc. Vandaag de dag is er een overaanbod aan culinaire fotografen, maar de man uit Ekeren heeft intussen een uitgebreid netwerk opgebouwd dat hem nog elke dag van pas komt. Wanneer Joris ons in zijn trukkendoos laat kijken, lijkt het allemaal heel eenvoudig. Dat is eigen aan alle kunstenaars : ze doen het met zo’n sprekend gemak dat het lijkt alsof iedereen het kan… tot je d’er zelf aan begint. Luyten is ook een echte purist. Meteen de juiste kadrage en belichting. Van Photoshop kent hij niets zegt hij trots.

De overstap naar het digitale tijdperk werd moeilijk verteerd. Net op het moment dat de analoge Hasselblads in de schuif mochten en er opnieuw diende geïnvesteerd te worden in een digitale camera en computers, liet de grootste klant het afweten. Maar moeilijk gaat ook en Joris heeft er zich krachtdadig doorheen gewerkt.

Copyright Pieter Desmedt-Jans

Fotografie Pieter Desmedt-Jans

Vandaag de dag werkt Luyten 90% van zijn tijd op locatie, o.a. voor bladen als Fleur Magazine, Touring, El Gusto, Bierpassiemagazine, Cruise Magazine, Bootmagazine. Hieruit kan je de tweede passie van de man afleiden : reizen. Hij houdt ervan om met een onopvallend cameraatje (een Canon G10) rond te dolen en tevens zijn impressies op papier te zetten. Inderdaad, als  journalisten tegenwoordig foto’s mogen nemen, dan mogen fotografen ook teksten schrijven. En met succes. Daarnaast houdt hij zich ook bezig met projecten zoals Foodprint.

Tot slot van de avond volgde er nog een fotobespreking. Iedereen mocht een paar beelden voorleggen waarop Joris dan zijn visie gaf. En het oog van de meester zag details waar een leek los overheen keek. Schrijver dezes toonde een foto van een stuk chocola met een kop koffie op de achtergrond. Joris zag meteen dat het koude koffie was terwijl iedereen zich zat af te vragen hoe hij dat in godsnaam wist.

Joris, bedankt voor de hartelijke ontvangst en de leerrijke avond. We hebben er veel van opgestoken.

Francis Tilborghs

Advertisements

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: