Blog voor leden van de beroepsvereniging van fotografen

augustus 24, 2010

Dolen door Doel

Filed under: evenement, Fotografen — Tags: , , — Francis Tilborghs @ 7:48 pm

Maandag 23 augustus 2010. De klok op de kerktoren van het verlaten polderdorp Doel wijst bijna vier uur aan. Druppelsgewijs komen er een aantal auto’s de Hooghuisstraat ingereden. Ze stoppen ter hoogte van de kapel van het vroegere klooster. Binnen wacht De Standaard-fotograaf Michiel Hendryckx, auteur van het fotoboek ‘Dolen’ op zijn gasten. Dat zijn een vijftigtal leden van de beroepsvereniging die een middagje foto’s nemen op de agenda hebben staan. Michiel geeft zijn collega’s meteen een opdracht. Ze hebben 2u de tijd om in het dorp rond te dolen en zich te laten onderdompelen in de omgeving. Tijdens hun ontdekkingstocht moeten ze foto’s maken van wat hen treft. ‘Geen kitch aub !’ vertelt de man er nog bij. Daarna is het de bedoeling dat iedereen zijn of haar 3 beste beelden aan Hendryckx voorlegt die dan  commentaar zal geven op de foto’s.

Copyright Francis Tilborghs

Copyright Francis Tilborghs

De fotografen zwermen uit als mieren in een mierennest waar een steen wordt ingegooid. Sommigen treden verlaten woningen binnen op zoek naar stille getuigen van een voorbij familieleven, anderen zoeken inspiratie op de dijk die het dorp scheidt van de brede Schelde met haar grote schepen. Eén collega legt zich lui in het gras met zicht op de dampende koeltorens van de kerncentrale van Doel. Wachtend op het juiste licht en de juiste wolken. Zelf wandel ik langs verwaarloosde gevels en probeer de realiteit te vatten. Die realiteit bestaat uit een polderdorp dat moet wijken voor de uitbreiding van de Antwerpse haven. Geslachtofferd op het altaar van het grootkapitaal.  Ik zie huizen met gebroken ruiten waardoor verweerde gordijnen uitwaaieren. In één pand ontwaar ik een grote teddybeer die lijkt te waken over het voortbestaan van het dorp.

Copyright Francis Tilborghs

Copyright Francis Tilborghs

Wanneer ik omstreeks 18u30 de kapel terug binnentreed, is de ruimte gevuld met het zachte zoemen van tientallen laptops. Iedereen is druk in de weer om de oogst van de voorbije middag over te zetten en te bewerken. Daarna volgt het oordeel van de grootmeester die vooraan heeft plaats gevat.  Als Michiel spreekt, dalen de Vurige Tongen neder. Geen betere plaats om deze man aan het woord te laten dan een kerk of kapel. Alleen de preekstoel ontbreekt.  Met de nodige dosis humor, maar ongezouten geeft hij zijn mening over wat hij ziet. De man is als dagbladfotograaf een vurig adept van Cartier Bresson en dat blijkt duidelijk uit de opmerkingen die hij geeft. Kadrage en compositie maken of breken de foto. Een stukje struikgewas dat onderaan half in beeld komt wordt afgedaan als overtollig schaamhaar dat dringend dient getrimd. En wat hebben wij fotografen toch met het schuins in beeld brengen van onze onderwerpen  ? De werkelijkheid is recht dus breng je dat ook recht in beeld. Wanneer een fotograaf de kleuren in zijn foto gedesatureerd heeft, komt Hendryckx pas goed op dreef. Ofwel maak je zwartwit foto’s, ofwel kies je voor kleur. Maar kleuren afzwakken is als vloeken in deze kerk. Waarom betalen wij eerst een paar duizend euro aan een topcamera die natuurgetrouwe kleuren registreert om daarna die kleuren om zeep te helpen ? Een goed beeld is sterk genoeg op zichzelf en heeft dit soort trukjes niet nodig. Bij de geboorte van de fotografie trachten de eerste fotografen in hun werk schilders na te bootsen. Het vak is pas echt doorgebroken toen fotografen hun eigen ding begonnen te doen, namelijk het weergeven van de realiteit. Waarom beginnen we dan nu te klooien met Photoshop en te doen alsof we schilders zijn ? Sommige collega’s hoorden met gekrulde tenen dit betoog aan en gingen de discussie aan met De Standaard-fotograaf. Zij vinden dat een nadrukkelijke nabewerking een beeld een eigen karakter kan geven en dat je mee moet met je tijd. Ook zij hebben  een punt, maar Michiel Hendryckx is uitgenodigd om zijn visie weer te geven en dat doet hij dan ook met verve.

Copyright Francis Tilborghs

Copyright Francis Tilborghs

Ik ben er van overtuigd dat de grote meerderheid van de collega’s met een goed gevoel naar huis ging. De kritiek was steeds opbouwend geweest en zonder de bedoeling iemand te kwetsen. Hendryckx speelde op de bal en niet op de man. Dat siert de man. Daarom dat er op het einde van de dag al een  afspraak werd gemaakt voor een volgend treffen. Diegenen die er deze keer niet bij konden zijn, krijgen dus nog een herkansing. Grijp ze  met beide handen zou ik zeggen want je krijgt niet zo dikwijls de kans om je werk te laten beoordelen door een gevestigde waarde uit de Belgische journalistieke fotografie.

Een artikel over Michiel Hendrickx en zijn fotoboek ‘Dolen’ vindt je hier.

Tekst en foto’s : Francis Tilborghs

Advertisements

2 reacties »

  1. Inderdaad, superboeiende namiddag … en … mening kunnen verschillen.

    Reactie door Jurgen — augustus 26, 2010 @ 11:18 am

  2. beste Jan ,Piet,Michiel,Nikki,
    is er geen “adres” waar ik alle fopto’s genomen in Doel kan bekijken aub?

    met vriendelijke groeten Marina uit Doel

    Reactie door Marina Apers — september 16, 2010 @ 7:28 am


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: