Blog voor leden van de beroepsvereniging van fotografen

augustus 2, 2010

Ten huize van Ria en Filip Santens

Filed under: Collega-fotografen — Tags: , , — Francis Tilborghs @ 9:12 pm

Op 26 juli laatstleden was de peterschapsgroep ‘Weyers’ te gast bij Ria en Filip Santens. Rik De Brauwer was redacteur van dienst en slaagde erin tussen twee kippenvleugeltjes door, iets op papier te zetten. Hieronder volgt zijn verslag.

Fotografie Bruno Vetters

Filip stak van wal, sprak z’n gasten aan tafel toe en het ontging ons niet, Filip was ontspannen. Het verhaal dat ze samen hebben geschreven, hij en Ria, leest gemakkelijk zou ik zeggen. De vele opeenvolgende stappen, privé en zakelijk, verliepen spontaan, zonder al teveel planning ver vooruit in de tijd. Beetje bij beetje groeide hun reputatie, werd de infrastructuur aangepast en de kinderen opgevoed. Onafgebroken werkten beide partners samen aan dit project, jaar na jaar. En logischerwijze komt dan tijdens zo’n getuigenis, de verhouding fotograaf – meewerkende partner aan bod. Over de goeie en kwade dagen, elkaars goeie en slechte eigenschappen, de bespreekbare en de onbespreekbare issues. Je kan er van denken wat je wil, het blijft een immense prestatie. Zonder wederzijds respect lukt zoiets niet. De fotograaf fotografeert, de partner verwerkt én verkoopt de beelden; voor een buitenstaander lijkt het misschien evident, voor een insider is het dat allerminst.

Filip en Ria hebben hun leven tot nu toe écht geleefd en zijn zinnens dat nog lang te doen, ook na het stopzetten van de winkelactiviteit.

Hetgeen ons bracht bij de vraag waarom zij, nu nog, grondige aanpassingen deden in hun werkruimte en fotostudio. “Omdat we het nog graag doen en dat ook zo comfortabel mogelijk willen doen, het moet toch leuk blijven …” was het antwoord.

Fotografie Bruno Vetters

Filip liet ons daarop, op verzoek, zijn studio zien. We bleven net lang genoeg vragen stellen en opmerkingen geven bij hetgeen hij zei om hem over het punt heen te tillen waarop hij zijn toestel ter hand nam “ om het één en het ander vlug te laten zien”. “Ik zal me eens forceren voor jullie” zei hij zelf.

Maar van forceren was geen sprake. De spreekwoordelijke diesel liep al vlug op kruissnelheid en de begeestering werd duidelijk. Met het toestel in de aanslag, temidden het labyrinth van reflectieschermen, doeken en flitsers, zie je dé Filip. De begeesterde vakman, met een grote ‘V’.

Het deed iedereen deugd om hem echt aan het werk te zien, al voelden we ons toch weer zo ongemakkelijk als model-van-dienst. Bedankt Filip, ongetwijfeld zijn hier weer zaken “aan het licht” gekomen die we vroeg of laat zelf kunnen toepassen of op z’n minst uitproberen op onze manier, in onze speelruimte …

De tijd vloog voorbij en Ria sloot de avond inhoudelijk af met een rondleiding door hun gezamenlijke werkruimte die er pico bello bij lag … netjes geordend, elk zijn eigen ruimte, het was ooit anders volgens haarzelf.

Fotografie Bruno Vetters

Bedankt allebei voor deze warme, hartelijke én smakelijke ontvangst. Deze groep blijft het goed doen, vooral dankzij de voortreffelijke bezoeken die we reeds mochten afleggen.

“Aalter barbequet “ vormt daarbij geen uitzondering.     Merci !

Rik De Brauwer

Advertisements

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: