Blog voor leden van de beroepsvereniging van fotografen

juli 24, 2010

Kinderfotograaf Jock Sturges

Filed under: Fotografen — Tags: , , — Francis Tilborghs @ 12:36 pm

Vorige week vielen Carl Lapeirre en Johan Brouwers op l’Eté des Portraits in Bourbon Lancy in de prijzen.  Johan deed dat met een portret van een Namibische bosjesman, terwijl Carl won op zijn bekend terrein, nl. kinderfotografie. Over dat laatste werd wat schamper gedaan, zegt de winnaar in Het Nieuwsblad. België sleurt sinds Dutroux blijkbaar een imago van pedofielen en kinderverkrachters met zich mee in het buitenland.   De pedofiliezaken in de Belgische kerk versterken dit beeld nog. Nieuw is dit fenomeen echter niet en het beperkt zich zeker niet tot België en haar buurlanden.  Sommige beelden van wat de Britse fotograaf David Hamilton in de jaren zeventig  publiceerde zouden vandaag de dag waarschijnlijk niet meer kunnen. De Amerikaan Jock Sturges die bekend werd met zijn kinderportretten in een naturistenomgeving, kan er van meepraten.

Fotografie Jock Sturges

Ondanks zijn gepubliceerde boekwerken en zijn exposities in de grootste musea, kreeg hij in 1990 de FBI op zijn dak. Gans zijn studio werd leeggehaald : camera’s, flitsers en archieven. Een vereniging van oerconservatieve christenen viel de grootste boekenketen in Amerika aan om Sturges’ boeken te vernielen. Jock Sturges maakt zich echter niet druk om zoveel domheid. ‘Iedere museumdirecteur kan getuigen dat mijn werk staat voor gelegitimeerde kunst’, zegt hij. ‘Of is elke afbeelding van mensen zonder kleren obsceen ? ‘.  Hier heeft hij een punt natuurlijk. Gaan we National Geographic ook verbieden omdat er blote negerkindjes instaan ? En wat dan te denken van de blote engeltjes op middeleeuwse schilderijen?  Onderstaand beeld is geschilderd door Agnolo Bronzino in opdracht van De Medici in 1560. Vandaag de dag hangt het in een museum in Firenze en is het miljoenen waard. Verbranden dan maar ?

De Amerikaanse kunstfotograaf maakt er zich niet druk over.  ‘Ik fotografeer kinderen omdat ze doorgaans androgyn zijn van uiterlijk en dat vind ik altijd mooi…. Kinderen zijn ook de beste modellen omdat ze nog niet geleerd hebben te poseren. Ik beschouw ze niet als erotiserend en ik neem nooit beelden om de kijker op te winden’.

Het lijkt er stilaan op dat na de sixties en seventies, jaren waarin alles mocht en kon, de slinger nu terug naar de meer preutse kant slaat. Misschien moeten we als fotografen daar rekening mee houden ? Voor alle duidelijkheid : het meisje op de winnende foto van Carl Lapeirre had zedig haar kleertjes aan. Zelfs haar jasje was dichtgeknoopt.

Advertisements

1 reactie »

  1. Dit is op Pretty Ordinary herblogden reageerde:
    This is a poser, this image is often tagged “Jock Sturges”, but Marcus Carlsson on: photo.net/photodb/photo?/photo_id=1863073 says it’s his, entitled “Thoughtful”. The image itself is so crisp it seems more like Carlsson’s, and whatever the provenance, it is a good example to use in the debate over neo-Puritan America’s over-sexualisation of children that leads it to censor what it desires

    Reactie door lovehoneybear — juni 12, 2014 @ 5:42 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: