Blog voor leden van de beroepsvereniging van fotografen

juni 22, 2010

Paul Gheyle leert zijn petekinderen flitsen op locatie.

21 juni, de langste dag van het jaar. De ideale avond om te leren flitsen bij valavond in de haven van Zeebrugge. Paul Gheyle profiteerde van de gelegenheid om zijn petekinderen één en ander bij te leren.

Copyright Francis Tilborghs

Zoals ik daarstraks al vertelde : 'Ik hou van lichteffectjes op de achtergrond of ondergrond.'

Gheyle heeft een uitgebreide kennis van zaken, en weet deze kennis ook  op een verstaanbare manier  over te brengen aan zijn studenten. Er zijn maar weinig mensen die begenadigd zijn met beide gaven. De avond begon met een uiteenzetting over de man’s fotocarrière. De liefde voor de fotografie werd geboren in de plaatselijke fotoclub. Daarna volgde een Syntra-middenstandsopleiding en een job in een fotozaak. In 1993 begon Paul dan met een leeg orderboek voor zichzelf in Lissewege. Vanaf dan is de zaak continu gegroeid zodat er 6 jaar geleden een grote studio werd bijgebouwd naast de winkel.

Copyright Francis Tilborghs

'Deze beauty dish, is dat een grote of een kleine lichtbron ?'

Copyright Francis Tilborghs

Voor Yves Nevens was het teveel informatie in één keer.

Copyright Francis Tilborghs

'Zeg Paul, zo'n lichtmeter, kunt ge daar ook mee Twitteren ?

Natuurlijk is het onmogelijk om alles neer te schrijven wat deze gepassioneerde fotograaf in 7 uur weet te vertellen. Hieronder toch enige wetenswaardigheden.

1. PG plaatst zijn lichten veelal diagonaal. Bijvoorbeeld hoofdlicht linksvoor en invullicht rechtsachter. Het model staat dus tussen de twee lichtbronnen en wordt zijdelings verduisterd door een zwart doek dat licht absorbeert. Het resultaat is een prachtig spel van licht en schaduw.

2. PG gebruikt een aan het plafond bevestigde beauty dish om een egale achtergrondverlichting te krijgen.

3. Amateurfotografen die gratis samenwerken met pseudomodellen op Modellennet zijn geen concurrentie. Zij hebben een totale andere doelgroep en hebben andere ambities dan de gemiddelde portretfotograaf.

4. Tip : Kom regelmatig uit je studio om te experimenteren en nieuwe dingen te doen. Anders geraak je opgebrand na verloop van tijd. Blijf innoveren en verleg continu je grenzen.

4. Om grote ruimtes te verlichten (interieur) of zeer zachte schaduwen te creëren, kan je overwegen omgekeerd te flitsen. Richt de flitser van het model weg en flits dan op grote isimoplaten. Het licht zal natuurlijker vallen dan als het gereflecteerd wordt door een wit plafond.

5. Flitstechniek buitenshuis : PG vertrekt niet van het omgevingslicht maar van het flitslicht. Hij meet eerst het diafragma bij een zo kort mogelijke sluitertijd. Dit om te voorkomen dat het omgevingslicht de meting beïnvloed. Basisregel is ‘DIAFRAGMA = FLITSER’. Wijzig je het diafragma, dan wijzig je ook de hoeveelheid licht van de flitser dat op de sensor valt. Hij stelt op zijn camera een derde tot een halve stop minder in (een groter getal dus). Dit omdat de lichtmeting gericht is naar een neutrale grijswaarde 18% en de menselijke huid lichter is. Om de afstand tussen de flitser en het model op een buitenlocatie constant te houden, kan je een touwtje als ‘meetlat’ aan de flitser vastmaken. Het omgevingslicht bepaalt hij door de sluitertijd te wijzigen. Hoe korter deze tijd, hoe donkerder de omgeving uiteraard.

6. Manuele witbalans : Teneinde een mooie blauwe avondlucht te krijgen, plaatst Paul een amberkleurige (oranje-achtige)  filter voor zijn flitser. Dan past hij de witbalans manueel aan door een grijskaart te fotograferen bij het aanwezige licht en de kleurtemperatuur vast te leggen.

Met de haven van Zeebrugge als achtergrond werd er naar hartelust geëxperimenteerd. Schipper van dienst was Carl Lapeirre die zich naar hartelust liet fotograferen door de ganse groep. De sfeer zat er goed en voor we het goed en wel beseften was het 23u.

Copyright Francis Tilborghs

'Jongens toch, da krijg ik nooit mee op mijne velo.'

Copyright Paul Gheyle

Het eindresultaat : 'De sultan van Bissegem' geportretteerd door Paul Gheyle.

Paul, bedankt dat je ons in je interne keuken hebt laten kijken en dat we in je receptenboek mochten snuffelen. We hebben er allen van opgestoken en we weten wat doen de volgende dagen. Oefenen, oefenen, oefenen, in de hoop dat we ooit zo goed worden als jij.

Advertisements

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: