Blog voor leden van de beroepsvereniging van fotografen

juni 11, 2010

Peterschapsgroep Weyers bezoekt studio Frank De Meulemeester

Filed under: Collega-fotografen, Fotografen — Tags: , , , , — Francis Tilborghs @ 10:21 am


Copyright Frank De Meulemeester

Fotografie Frank De Meulemeester

Het vermoeden dat we bij een niet-alledaagse fotograaf op bezoek zouden gaan, gerezen na een sneak-preview op de man’s website, werd al voor een eerste keer bevestigd nog voor we het pand zelf betraden. Een stijlvolle etalage, verdeeld over verschillende luiken, elk apart ingericht rond ‘pakkende’ beelden. Je blijft er naar kijken. De beelden houden je vast en waarom ? Als collega-fotograaf wil je ontdekken hoe iemand als Frank ertoe komt om dit soort creaties te realiseren. Eén en al oor van bij het begin van de voorstelling.

Fotografie Berten Steenwegen

Frank is bescheiden en pakt dus tijdens zijn inleiding niet uit met technieken, behaalde prijzen, opmerkelijke realisaties, excentrieke klanten en/of grote ‘deals’. Je moet als luisteraar-vragensteller zelf de moeite doen om hem te doen toegeven dat hij wel degelijk ‘goed’ is, dat zijn werk ‘spreekt’. En dan nog komt hij niet verder dan te bekennen dat hij ‘emotioneel’ is, ‘gevoelig’ is en van daaruit tewerk gaat tijdens een shoot. Geen andere verklaring heeft hij.  En daar hebben we het antwoord op onze vraag: waarom blijven we kijken naar deze beelden ? Omdat ze emotie’s in zich dragen én uitstralen, omdat ze onze gevoelige snaar raken. Of het nu om een subtiel belicht naakt gaat, een zoenend koppel, een springerige tiener of een ingetogen portret van een oudere man of vrouw, steeds slaagt Frank erin om het op de juiste manier in beeld te brengen. De ‘touch’ van de (meule)-meester.

Fotografie Berten Steenwegen

Na de woorden, volgen de beelden in een presentatie op groot scherm. Frank had 300 beelden klaar staan en dan denk je, dit wordt veel. Maar niks is minder waar. Van 1 tot 300 houden ze je vast. Opmerkelijk. Een verdiend applaus laat merken dat de collegiale appreciatie groot is. Berten verwoordt het meteen als volgt: ‘in jouw geval wordt alles ‘mooi’ , zelfs ogen die verborgen blijven in een schaduwvlak, beelden die ikzelf (Berten) meteen verwijder, die vind ik hier ‘mooi’.

Frank aarzelde ook niet om de zakelijke kant te belichten. Een loopbaan van 27 jaar, getekend door hoogtes en laagtes. Het ondernemerschap viel soms zwaarder dan gedacht. Het getuigt van een gemeende oprechtheid wanneer je collega’s hierover wrank en vrij vertelt. Het zou verkeerd zijn te denken dat Isabelle en Frank het maar voor het grijpen hebben (gehad). Er moet dagelijks (hard) gewerkt worden om de lat op de hoogte te houden waarop ze nu ligt, en liefst nog ietsje hoger als het van Frank afhangt.

Iedereen aanwezig heeft met belangstelling geluisterd én gekeken. We konden geen betere locatie gekozen hebben om de draad terug op te pikken. Heel erg bedankt, Frank en Isabelle.

Tekst : Rik De Brauwer

Advertisements

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: