Blog voor leden van de beroepsvereniging van fotografen

april 17, 2010

Startersgroep op bezoek bij Photology en Foto Schelfhout

Gisterenavond trokken Francis Tilborghs en Karla Polus met een bende petekinderen naar de fotostudio van Stef Devooght in Antwerpen. Hoe slaagt iemand erin na een leven in de horeca, in 8 jaar tijd een succesvolle fotostudio op poten te zetten ? Dat was de vraag die op ieders lippen lag. Photology zou je kunnen omschrijven als een samenvoegen van ‘photography’ en ‘psychology’. Dat zijn dan ook de 2 pijlers waarop Stef zijn succes gebouwd is. Mensen komen niet zomaar een foto laten nemen, ze willen iets beleven, iets ervaren. Het gevoel dat met de fotoshoot gepaard gaat is even belangrijk als de beelden zelf. Dat begint al met een vriendelijke goeiedag als de klanten binnenkomen. Ook al is hij de derde in de wachtrij. Geef mensen het gevoel dat ze welkom zijn. Ook als ze voor een pasfoto komen. Geef ze aandacht. Tijdens de fotosessie treedt Stef in gesprek met zijn ‘modellen’. Dat gaat van ‘welke cadeautjes krijg je voor je communie’ tot de theorie van autoritaire beelden bij bedrijfsleiders. Doel is dat de persoon voor de camera zich ontspant en niet meer geforceerd staat te poseren.De viewing nadien maakt ook deel uit van ‘de beleving’. De volledige studio trouwens. De strakke lijnen in zwart en wit, het cleane  interieur, het lijkt wel of je een tandartsenkabinet binnenstapt. De sobere etalages laten een paar grote foto’s zien. Geen kaders of andere fun-producten. Alles draait om ‘de foto’ en die boodschap wordt uitgedragen in alle communicatie naar de klanten toe.

We konden blijven vragen stellen aan Stef, maar de klok tikte ongenadig verder en dus verlieten we Photology om ons naar Fotolab Schelfhout te haasten. Het Antwerpse labo van Luc en Marleen is in gans Vlaanderen gekend. De grote Lambda-belichter  is de parel van het bedrijf . Hiermee onderscheidt Schelfhout zich van de concurrentie. Drie laserstralen belichten het fotopapier waarna het manueel de ontwikkelmachine ingaat. Aan de hand van een aantal voorbeelden toonde Luc ons het verschil met een afdruk die uit een inktjetprinter kwam. Dat verschil was verbluffend. In donkere partijen waar de inktjetprint dichtliep, toonde de afdruk van de Lambda nog diepe details. Het groter het formaat, hoe duidelijker de meerwaarde van deze belichter naar voor komt. Bij Foto Schelfhout kan je ook terecht voor fotowerk op canvas, aluminium Di Bond en Diasec plexi. Het bedrijf werkt daarvoor met derden (Fotim, Dewieuw), maar biedt het voordeel van one stop shopping. Doordat zij alles voor hun rekening nemen, bespaar je heel wat tijd. En time is money ! De fotoboeken van Schelfhout (en samenwerking met boekbinder Rossier) zijn bij de meeste fotografen gekend. Sinds kort bieden Luc en Marleen ook fotoboeken aan waarbij de beelden kunnen doorlopen van de linker- naar de rechterpagina, dus geen ‘onderbroken’ panorama’s meer.

De avond werd afgesloten met een drankje en een  hapje. Onze starters praatte nog wat na  met elkaar over wat ze allemaal gezien hadden. Hier en daar hoorde ik handige tips uitwisselen. Dat is het voordeel van met collega’s op stap te gaan. Je leert van elkaar en samen groei je. De laatsten verlieten om 00u30 het pand in de Kasteelstraat. Sommigen naar Limburg, anderen naar Brabant en nog anderen naar de Vlaanders. Goeie fotografen kijken immers over de provinciegrenzen heen.

Advertisements

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: