Blog voor leden van de beroepsvereniging van fotografen

maart 15, 2010

Studiobezoek bij Roger Dyckmans

Filed under: evenement, Fotografen — Tags: , , — Francis Tilborghs @ 10:12 pm

Copyright Roger Dyckmans

De  Antwerpse modefotograaf Roger Dyckmans mocht rekenen op een ruime belangstelling afgelopen maandag. Zowel in de voor- als in de namiddag was zijn fraaie studio in een oud pakhuis gevuld met tal van geïnteresseerde collega-fotografen. Dyckmans aan het werk zien, die kans krijg je niet zo dikwijls. De man begon zijn carrière oorspronkelijk als reportagefotograaf bij een krant. Eens hij echter modeshoots begon te maken voor Weekend Knack ging de bal aan het rollen. Sindsdien is er echter veel veranderd. De tijd dat een fotograaf een prijs kon opleggen voor een bepaalde opdracht is voorbij. Vandaag de dag bepaalt de klant hoeveel budget er beschikbaar is en dan is het aan de fotograaf om hier al of niet op in te gaan. “Geld verdienen, creativiteit en kwaliteit gaan niet altijd samen” aldus de sympathieke Antwerpenaar. “Ondanks alles wil je toch een goed product afleveren en doe je meer uren dan die waarvoor je betaald wordt. De klant profiteert hier soms van”.

Roger Dyckmans  is de beminnelijkheid zelve. De rust die hij uitstraalt deint als een onzichtbare golf door zijn studio. Met als gevolg dat zelfs een beginnend model met foto-angst algauw meer ontspannen voor zijn lens staat. Gelegenheidsmodel Katrien mocht het aan den lijve ondervinden. “Stress of angst doodt alle creativiteit”, vertelt hij. “Creativiteit komt niet altijd op commando. Als je ontspannen blijft werken, komen de ideeën wel”. Bescheiden is de man ook. Naar zijn mening komt een beeld tot stand door samenwerking met de stylist, het model en de fotoshopper. Allen hebben ze hun inbreng en dus is het eindresultaat groepswerk. Dyckmans vindt het wettelijke eigendomsrecht van de fotograaf op een beeld dan ook relatief. De meester-fotograaf is echter ook een meester in high end retouche en hij doet de nabewerking van zijn beelden zelf. Veel van het ‘groepswerk’ mag hij dus op zijn conto schrijven.

“Of hij met een middenformaatcamera werkt” vraagt er iemand. Dat is niet het geval. Zijn Canon levert 21 Mb-beelden af en dat voldoet prima voor de magazines waarvoor hij  werkt. En bij affiches wordt zo’n groot raster gebruikt dat veel detail ook geen zin  heeft. “Zo’n Hasselblad is ook economisch niet rendabel”, voegt hij er aan toe. “Dan besteed ik liever geld aan een kwaliteitslens”.  Voor portretfotografie gaat zijn voorkeur uit naar een 85mm/1.2.

Als er tot slot iemand vraagt of een model moet lachen op zijn foto’s, antwoordt hij heel laconiek “Ja, met haar ogen.”. Wanneer ik na het werkbezoek over de E19 terug naar Brussel rijd, overvalt me een gelukzalig gevoel. Ik voel me rustig en heb weer energie voor tien. Toch ongeloofelijk wat die Dyckmans met een  mens doet.

Tekst en foto’s : Francis Tilborghs

Advertisements

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: