Blog voor leden van de beroepsvereniging van fotografen

februari 10, 2010

Antoon Schockaert over het gebruik van illegale software.

Filed under: evenement — Tags: , , — Francis Tilborghs @ 8:01 pm

Gezien wij niet over het portretrecht van jurist Schockaert beschikken, kunnen wij u enkel zijn achterkant tonen ūüôā

Antoon Schockaert, ICT- en juridisch advizeur van Unizo, gaf maandagavond in St. Ulriks Kapelle een uiteenzetting over het strafbare gebruik van illegale software. Een aantal softwarefabrikanten, waaronder Adobe, Apple en Microsoft, hebben zich verenigd in de Bussiness Software Alliance (BSA). Deze vereniging heeft o.a. tot taak bedrijven op te sporen die zich schuldig maken aan het gebruiken van software zonder geldige licentie. Waar er in het verleden een repressief beleid werd gevoerd, is men in overleg met Unizo overgegaan tot een tijdelijke sensibiliseringscampagne. Dat houdt in dat Unizo-leden vrijgesteld zijn van controle tot 31 maart 2010. In ruil daarvoor informeert de zelfstandigenorganisatie haar leden over het correcte en legale gebruik van software.

Wat is ondermeer strafbaar ?

– CD met single user licentie installeren op meerdere computers die gelijktijdig door meerdere medewerkers gebruikt worden.

– Een (goedkopere) upgrade-versie installeren zonder over de basisversie te beschikken – Home of studentenlicentie gebruiken voor professioneel gebruik.

– Downloaden of kopi√ęren van illegale software.

– Installeren van fonts die je gekregen hebt van een klant om kaartjes te maken. Voor elke font moet je licentie hebben.

Boete ? 300% van de aankoopprijs van het softwarepakket.

Remedies ?

– Maak inventaris van al je bedrijfssoftware, kijk na of je voor alle aanwezige software over de juiste licenties beschikt en bewaar het overzicht in centrale map met daarbij de licenties en eventuele de aankoopfacturen.

– Update deze inventaris bij elke nieuwe aankoop.

– Maak gebruik van de gratis audit tools op de website van de BSA. Klik daarvoor hier.

Opmerkingen :

–¬†Illegale software hoeft niet op de computer te staan. Een illegale CD in je bezit hebben is voldoende om boete te krijgen.

– Verwijder alle software op een oude PC die ergens in een hoek van je magazijn staat omdat je hem niet meer gebruikt.

РControles gebeuren op het adres dat ingeschreven staat onder je ondernemingsnummer (ook BTW-nummer) in de kruispuntbank voor ondernemingen. Is dit ook je privé-woning, dan mogen de controles ook plaatsvinden in de privé-vertrekken.

РAls single user mag je soms software installeren op je vaste PC en je laptop telkens op voorwaarde dat je deze machines nooit gelijktijdig gebruikt.  Lees bij twijfel altijd de licentievoorwaarden van het desbetreffende softwarepakket na.  Alleen deze voorwaarden kunnen uitsluitsel geven omtrent het toegelaten gebruik van de software! Weet ook dat licentievoorwaarden niet alleen verschillen van softwareproducent tot softwareproducent maar ook van software versie tot software versie (vb. Microsoft Office Standard gebruiksvoorwaarden verschillen van de Microsoft Office Home and Student versie).

– Indien u bepaalde software slechts sporadisch en louter intern gebruikt en de kosten baten-analyse voor de aankoop negatief is, kan u overwegen om te kiezen voor een open source alternatief. Voor Microsoft Office is er bijvoorbeeld een gratis (ook voor professioneel gebruik!) alternatief onder de naam Open Office of een web-based alternatief zoals Google Docs. Voor Adobe Acrobat (programma om .pdf-bestanden aan te maken) bestaat er een open source alternatief onder de naam PDFCreator.

Dhr. Schockaert sprak ook over koppelverkoop en prijsaanduidingen. Daarover meer in een volgend bericht.

Advertisements

1 reactie »

  1. […] Oorspronkelijk geplaatst door foto4fun Waarop baseer jij je? http://beroepsfotografen.wordpress.c…gale-software/ […]

    Pingback door is dit nu pc advies ? - Belgiumdigital forum - Digitale fotografie — maart 3, 2011 @ 7:21 am


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: