Blog voor leden van de beroepsvereniging van fotografen

december 17, 2009

Andy Hens schildert met licht

Filed under: evenement, Fotografen — Tags: , — Francis Tilborghs @ 4:41 pm

Andy Hens - copyright Francis Tilborghs

Op donderdag 17 december gaf Andy Hens op uitnodiging van de beroepsvereniging 2 workshops bij Hotz in Aartselaar. Een fotograaf schrijft met licht, maar deze Belgische Duitser uit Dortmund gaat verder. Deze man schildert als het ware met licht. Daarvoor gebruikt hij elke bruikbare lichtbron : een zaklamp, een TL-buis, kerstlichtjes, een gasbrander, een kaars, niets is hem te gek.  Wie gekomen was om iets op te steken over klassieke portretbelichting kwam bedrogen uit. Andy gaat er van uit dat je steeds naar iets nieuws moet zoeken. Met een camera werken kan iedereen, maar met licht werken, da’s de kunst, zei hij tot het publiek.  Door creatief met licht om te gaan, kunnen we ons onderscheiden van de modale amateurfotograaf.

Andy Hens zijn werkwijze is als volgt : Na het hoofdlicht gemeten te hebben verduistert hij de studio. Er is dus geen pilootlicht aanwezig.  Eerst flitst hij op het model om daarna in het duister  lichtcirkels te trekken rond of op het model. Het resultaat is altijd weer anders en dat maakt het ook zo leuk om te doen. Het is een kwestie van veel proberen en ervaring opdoen.

Eigenlijk was Andy’s demonstratie met kerstlampjes en TL-buizen maar een illustratie van zijn eigenlijke boodschap. Die luidde in essentie : wees creatief, durf buiten de lijntjes te kleuren. Maak spannende portretten door afwijkende formaten en uitsnedes te gebruiken. Durf anders te zijn en je te onderscheiden. Doe dingen met licht die een amateurfotograaf niet kan.

Tot slot nog enkele oneliners van deze sympathieke man die over een Belgisch paspoort beschikt en die tevens Master QEP is :

– de huidige jonge generatie is er een zonder beelden.  Ze nemen massaal foto’s met hun gsm,  maar niets wordt bewaard. De typische babyfoto’s die wij nog ergens in een schoendoos hebben liggen, zullen zij moeten missen.

– Laat nooit alle foto’s zien aan de klant. Toon enkel de goede beelden. Zo creër je het imago van een goed fotograaf te zijn.

– Mensen hebben zelden 2 even grote ogen. Plaats je model zo dat het kleinste oog het dichtst bij de camera staat.

FT

Advertisements

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: