Blog voor leden van de beroepsvereniging van fotografen

oktober 21, 2009

Vive la photographie

Filed under: evenement — Tags: — Francis Tilborghs @ 11:12 am

mg_5306

Foto Francis Tilborghs

Associeërt u Frankrijk met kaas en wijn ? Groot gelijk heeft u. Maar er is meer. Frankrijk is ook de heimat van een aantal topfotografen op vlak van portretten en huwelijksreportages. Deze week heeft de vereniging van beroepsfotografen 8 ‘photographe portraitiste’ op bezoek. In Opwijk toonden ze maandagavond hun werk voor een volle zaal Vlaamse collega’s. Wie zijn deze supertalenten uit het land van Sarkozy ?

Bernard Dollet (Portraitiste de France Major 1995, 1999) : huwelijksfotografie in vooral zwartwit.

Anita Nouteau (QEP huwelijk en portret) : in Opwijk toonde ze een reeks kinderportretten waar de kindervreugde van afstraalde.

Pierre Delaunay (Master QEP) : De grappenmaker van het gezelschap deed zijn master-titel alle eer aan. Hij toonde een huwelijksreportage die hij maakte met een analoge Leica met daarop een videocamera gemonteerd. Het eindproduct was een montage met videobeelden en prachtige zwartwitfoto’s in pure reportagestijl. Hiermee onderscheidde hij zich van zijn collega’s die meer geregisseerde beelden toonden.

Claude Fougeirol (auteur van 4 fotoboeken) : de enige generalist uit het gezelschap. Is er één soort fotografie dat deze man niet in de vingers heeft ?

Patrick Valleau (1ste prijs GNPP wedstrijd Fuji ‘huwelijk’) : Over smaken kan men eindeloos discussiëren, maar voor mij staken zijn huwelijksreportages toch iets boven de rest uit. Van zeer hoog niveau dus.

Bernard Audry (QEP portret) : 70% van zijn werk bestaat uit kinderportretten. Daarvan toonde hij dan ook een selectie aan zijn Vlaams publiek. Jean Noël Perez (’Meilleur Ouvrier de France 1997′). Hij toonde ons een huwelijksreportage die in een hoog ritme gemonteerd was. Het geheel werd overgoten met een stevige rock ‘n roll saus. Het was eens iets anders.

Franck Charlery-Adele, huwelijks- en portretfotograaf uit Martinique. Toonde de avond zelf zijn modefoto’s die hij maakte in opdracht voor het vrouwenmagazine ‘Créola’. Creatieve fotografie, maar iets teveel gephotoshopt naar mijn zin.

De avond eindigde in een echte feeststemming, wat leidde tot straffe taferelen. Of dit een gevolg was van de wijn of van de ambiance die de Fransen erin brachten, laat ik in het midden. Hebt u Nikki Huts al zien zweven ? Of Lucille Feremans zien slowen ? Yves Neves al gezien met een strikje in zijn haar ? Neen ? Ga dan snel kijken naar de foto’s en klik hier.

Advertisements

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: